Hogyan válasszunk kültéri burkolatot?

Blog bejegyzésünk célja, hogy segítsünk eligazodni a kültéri burkolatokkal, a kültéri burkolás legfontosabb alaptételeivel kapcsolatban.

Az otthonunkhoz nem csak a lakás, ház belső terei tartoznak, szabadidőnk jelentős részét töltjük a házzal szerves egységet alkotó teraszon, az udvaron elhelyezkedő, olykor félig fedett nyári konyhában, a téli kertben, vagy akár a jakuzzi, a medence mellett.

Fontos, hogy olyan burkolatot válasszunk, amelyek ellenállnak az olykor extrém környezeti hatásoknak is. Ellenállnak az UV sugárzásnak, erős esőzésnek, extrém hőingadozásnak, fagyos időjárásnak, gyakran sav- és vegyszerállóak.

Mit vegyünk figyelembe feltétlenül a kültéri burkolat választásakor?

  • fagyállóság
  • csúszásmentesség
  • UV állóság
  • kopásállóság

Fagyállóság

A burkolat, a padlólap fagyállóságát annak vízfelvevő képessége határozza meg. Ezt abszorpciós képességnek nevezzük, kültéri fagyálló burkolatoknál ennek a mértéke nagyon alacsony, <0,5 tömegszázalék. A fagyálló lapokat a fagy nem károsítja. Fontos tudni azonban, hogy a burkolat csak akkor lesz fagyálló, amennyiben a ragasztó- és fugázóanyag flexibilis, valamint a vízszigetelés is megfelelő.

A nagyméretű lapok nagyon impozáns megjelenést adnak, de különösen nagy figyelmet igényel ezek esetében a megfelelő szigetelő, ragasztó és feszültségmentesítő anyagok, fugák használata. 

Csúszásmentesség

A csúszásmentesség kimondottan fontos tulajdonság a kültéri burkolatok esetében. Az alábbi táblázatban egyértelműen láthatóak a jelölések, amelyek a burkolat csúszásmentességének típusát és mértékét mutatják. A legmagasabb csúszásmentességi fokozatú lapok nehezebben takaríthatók, de bizonyos esetekben kötelező ezeket felhasználnunk (pl. medence körüli burkolat). Minél magasabb csúszásmentességű a lap felülete, annál nehezebb takarítani, ezért felesleges az ajánlottnál magasabb csúszásmentességű lapot választani.
Az R számmal a cipővel való csúszást megakadályozó felületet jelölik, az A,B,C betű jelölésekkel a vizes kövön mezítlábas csúszást megakadályozó felületet jelölik. 

Csúszásmentességi normák

UV állóság

A kültéri burkolatokat jellemzően napsütötte helyeken használjuk, a lerakáskor hosszú évekre tervezünk, ezért nagyon fontos, hogy a burkolat megtartsa a színét, anyagminőségét.

Kopásállóság

Fontos szempont, hogy a kültéri járólapoknak jobb kopásállósági tulajdonságokkal is kell rendelkeznie, mint beltéri társaiknak. A különböző burkolatok kopásállóságáról találhat információt azok csomagolásán, de biztosabb, ha a burkolatértékesítők segítségét is kéri.

Fontos tudni, hogy a PEI érték a mázas kerámia padlólapok kopásállóságát mutatja. Az anyagában színezett lapok esetén más eljárással vizsgálják a kopásállóságot.

A kopásállóság a mázas kerámia lapok fedőrétegének koptató hatással szemben való ellenálló képessége. Ez pontosabban azt jelenti, hogy a burkolat felületén lévő mázat milyen könnyen karcolják össze, vagy koptatják le a járólapokon a cipők, és a cipőkre ragadt szennyeződések, pl.  homok, kavics.

A PEI (Porcelan Enamel Institut) nemzetközi jelölés. A használata nem kötelező, több gyár nem használja. Vannak gyártók, például az általunk is készletezett olasz Ragno gyár ahol a kopásállóságot nem PEI számokkal, hanem betűkkel jelölik, D-től H-ig..

Egyre elterjedtebb a MOHS skála használata ami 1-től 10 ig osztályozza a lapok felületi keménységét, karcállóságát.

Milyen kültéri burkolatot válasszunk?

Kültéri burkolatnak a legkiválóbb megoldás a greslap. A greslap lehet mázas, vagy anyagában színezett. 

A mázazott greslap teljesen fagyálló, de kopásállósága a mázösszetételtől függ. A mázas greslapok felületét nem kell kezelni, könnyen tisztíthatóak, de általában kevésbé kopásállóak mint az anyagában színezettek.

Az anyagában színezett lapok jellemzője, hogy a lap teljes vastagságában ugyanabból az anyagból készül, a felülete a teljesen csúszásmentestől egészen a magasfényűig változhat. Itt a felület fényességét nem egy mázréteg felhordásával, hanem polírozással érik el.

A legnagyobb gyártók egy termékcsaládon belül ugyanabból a burkolatból, ugyanabban a színben és méretben gyártanak beltéri burkolatot, kültéri burkolatot, és akár a térkövet is helyettesítő 2cm-es burkolatot is. 

Így igény esetén ugyanazt a színt és mintát használhatjuk a ház belső tereiben és a kültéren lerakott burkolatoknál.

A vásárlás során mindenképpen kérjük ki az értékesítő véleményét. Tőle megtudhatjuk az egyes lapokra vonatkozó specifikációkat, gyári minősítéseket, ami alapján biztosan a felhasználási célnak megfelelő, és hosszú időre szóló burkolatot tudunk választani.

Mázas gres burkolat Saime Cottoantico beltérre és kültérre

Anyagában színezett mázatlan gres burkolat Porcelaingres Urban beltérre és kültérre