Hogyan válasszunk kültéri burkolatot?

Burkolatok kültérre

Blog bejegyzésünk célja, hogy segítsünk eligazodni a kültéri burkolatokkal, a kültéri burkolás legfontosabb alaptételeivel kapcsolatban.

Az otthonunkhoz nem csak a lakás, ház belső terei tartoznak, szabadidőnk jelentős részét töltjük a házzal szerves egységet alkotó teraszon, az udvaron elhelyezkedő, olykor félig fedett nyári konyhában, a téli kertben, vagy akár a jakuzzi, a medence mellett.

Kültéri burkolatok

Fontos, hogy olyan burkolatot válasszunk, amelyek ellenállnak az olykor extrém környezeti hatásoknak is. Ellenállnak az UV sugárzásnak, erős esőzésnek, extrém hőingadozásnak, fagyos időjárásnak, gyakran sav- és vegyszerállóak.

Mit vegyünk figyelembe feltétlenül a kültéri burkolat választásakor?

  • fagyállóság
  • csúszásmentesség
  • UV állóság
  • kopásállóság

Fagyállóság

A burkolat, a padlólap fagyállóságát annak vízfelvevő képessége határozza meg. Ezt abszorpciós képességnek nevezzük, kültéri fagyálló burkolatoknál ennek a mértéke nagyon alacsony, <0,5 tömegszázalék. A fagyálló lapokat a fagy nem károsítja. Fontos tudni azonban, hogy a burkolat csak akkor lesz fagyálló, amennyiben a ragasztó- és fugázóanyag flexibilis, valamint a vízszigetelés is megfelelő.

A nagyméretű lapok nagyon impozáns megjelenést adnak, de különösen nagy figyelmet igényel ezek esetében a megfelelő szigetelő, ragasztó és feszültségmentesítő anyagok, fugák használata. 

Csúszásmentesség

A csúszásmentesség kimondottan fontos tulajdonság a kültéri burkolatok esetében. Az alábbi táblázatban egyértelműen láthatóak a jelölések, amelyek a burkolat csúszásmentességének típusát és mértékét mutatják. A legmagasabb csúszásmentességi fokozatú lapok nehezebben takaríthatók, de bizonyos esetekben kötelező ezeket felhasználnunk (pl. medence körüli burkolat). Minél magasabb csúszásmentességű a lap felülete, annál nehezebb takarítani, ezért felesleges az ajánlottnál magasabb csúszásmentességű lapot választani.
Az R számmal a cipővel való csúszást megakadályozó felületet jelölik, az A,B,C betű jelölésekkel a vizes kövön mezítlábas csúszást megakadályozó felületet jelölik. 

Csúszásmentességi normák

Kültéri burkolatok

UV állóság

A kültéri burkolatokat jellemzően napsütötte helyeken használjuk, a lerakáskor hosszú évekre tervezünk, ezért nagyon fontos, hogy a burkolat megtartsa a színét, anyagminőségét.

Kopásállóság

Fontos szempont, hogy a kültéri járólapoknak jobb kopásállósági tulajdonságokkal is kell rendelkeznie, mint beltéri társaiknak. A különböző burkolatok kopásállóságáról találhat információt azok csomagolásán, de biztosabb, ha a burkolatértékesítők segítségét is kéri.

Fontos tudni, hogy a PEI érték a mázas kerámia padlólapok kopásállóságát mutatja. Az anyagában színezett lapok esetén más eljárással vizsgálják a kopásállóságot.

A kopásállóság a mázas kerámia lapok fedőrétegének koptató hatással szemben való ellenálló képessége. Ez pontosabban azt jelenti, hogy a burkolat felületén lévő mázat milyen könnyen karcolják össze, vagy koptatják le a járólapokon a cipők, és a cipőkre ragadt szennyeződések, pl.  homok, kavics.

A PEI (Porcelan Enamel Institut) nemzetközi jelölés. A használata nem kötelező, több gyár nem használja. Vannak gyártók, például az általunk is készletezett olasz Ragno gyár ahol a kopásállóságot nem PEI számokkal, hanem betűkkel jelölik, D-től H-ig..

Egyre elterjedtebb a MOHS skála használata ami 1-től 10 ig osztályozza a lapok felületi keménységét, karcállóságát.

Milyen kültéri burkolatot válasszunk?

Kültéri burkolatnak a legkiválóbb megoldás a greslap. A greslap lehet mázas, vagy anyagában színezett. 

A mázazott greslap teljesen fagyálló, de kopásállósága a mázösszetételtől függ. A mázas greslapok felületét nem kell kezelni, könnyen tisztíthatóak, de általában kevésbé kopásállóak mint az anyagában színezettek.

Az anyagában színezett lapok jellemzője, hogy a lap teljes vastagságában ugyanabból az anyagból készül, a felülete a teljesen csúszásmentestől egészen a magasfényűig változhat. Itt a felület fényességét nem egy mázréteg felhordásával, hanem polírozással érik el.

A legnagyobb gyártók egy termékcsaládon belül ugyanabból a burkolatból, ugyanabban a színben és méretben gyártanak beltéri burkolatot, kültéri burkolatot, és akár a térkövet is helyettesítő 2cm-es burkolatot is. 

Így igény esetén ugyanazt a színt és mintát használhatjuk a ház belső tereiben és a kültéren lerakott burkolatoknál.

A vásárlás során mindenképpen kérjük ki az értékesítő véleményét. Tőle megtudhatjuk az egyes lapokra vonatkozó specifikációkat, gyári minősítéseket, ami alapján biztosan a felhasználási célnak megfelelő, és hosszú időre szóló burkolatot tudunk választani.

Mázas gres burkolat Saime Cottoantico beltérre és kültérre

Saime Cottoantico Rosso


Anyagában színezett mázatlan gres burkolat Porcelaingres Urban beltérre és kültérre

Kültéri burkolatok
Kültéri burkolatok

Ajánlatot kérek kültéri burkolatokra: