Otthonfelújítási program

VEGYE IGÉNYBE ELSŐK KÖZÖTT AZ ÚJ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁST!

Elindult az otthonfelújítási támogatás! A kérelmeket benyújtani 2024.07.01-től 2025.12.31-ig, illetve a forrás kimerüléséig lehetséges, a kölcsönkérelem benyújtásához szükséges ,,Költségvetés és nyilatkozatok" című dokumentum kitöltésével. 

A Tökölhöz legközelebb elérhető MFB Pont Pluszok, ahol a kölcsönkérelem benyújtható és elindítható:

MBH Bank 2310 Szigetszentmiklós Losonczi utca 1
OTP Bank 2310 Szigetszentmiklós Ifjúság útja 17
OTP Bank 2330 Dunaharaszti Némedi út 67.

Fontos: A kölcsönkérelem csak az MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező Közvetítőhöz, Lakossági MFB Pont Plusz taghoz nyújtható be.

A végleges pályázati kiírást ide kattintva olvashatja el: FELHÍVÁSTERVEZET Otthonfelújítási Hitelprogram Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához

MIRŐL SZÓL A PÁLYÁZAT, MIRE LEHET IGÉNYELNI ÉS HOGYAN?

A támogatásra az 1990 előtt épült, akár többlakásos családi házak, sorházak tulajdonosai pályázhatnak:  

az épület külső határoló elemeinek
hőszigetelésére, nyílászáró cserére
a használati melegvízrendszer korszerűsítésre, 
a fűtésrendszer korszerűsítésére magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéleléssel és a kapcsolódó hőleadókkal

Fontos, hogy a felújítás során legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni!


A program részletei: legalább 7 millió Ft-os befektetésre lesz lehetőség, melyből az állam 2,5, 3 vagy 3,5 millió forintot biztosít teljes egészében, attól függően, hogy az adott településen milyen az átlagkereset. A pályázónak a fennmaradó összegből 1 millió forintot kell megfinanszírozni, míg a maradék 2,5-3,5 millió forintot kedvezményes hitel mellett majd visszafizetnie, nyolc év alatt.  Mivel a munkálatokat a pályázat elnyerését követő két éven belül kell befejezni, így ezzel együtt akár a 12 évet is elérheti a hitel futamideje. Jelzálogot nem kell bejegyezni hozzá, fontos szempont, hogy az ingatlant nem lehet eladni a teljes kölcsön visszafizetéséig. A legújabb hírek szerint 2024. május 1-jén már tulajdonolt, életvitelszerűen lakott ingatlanra lehet majd felhasználni a programban elnyert összeget.

Legfontosabb tudnivalók: (Az alábbiakban összefoglaljuk a feltételeket, de mindez még változhat az indulásig.)

Összegek

Elszámolható maximális beruházási összeg

7 millió forint

 

Szükséges minimális önerő

1 millió forint

 

Felvehető maximális hitelösszeg

6 millió forint

 

Felvehető vissza nem térítendő állami támogatás

2,5 - 3,5 millió forint (járástól függően)*

 

A hitel kamata

0%

 

A hitel maximális futamideje

12 év a 2 éves rendelkezésre tartási idővel

 

A hitel törlesztőrészlete a támogatás felhasználása után, 8 éves futamidővel

14-25 ezer forint

 

A hitelfelvétel helye

Bankok lakossági MFB Pontjai

Felhasználás

Lakóingatlan típusa

1990 előtt épült családi ház

 

Felhasználási cél

Szigetelés, nyílászárócsere, melegvíz és fűtési rendszer korszerűsítése

 

Minimálisan elérendő energiamegtakarítás

30%

 

Energiamegtakarítás igazolása

Energiatanúsítvány a beruházás előtt és után

A program egésze

A program keretösszege

108 milliárd forint

 

Résztvevő családi házak várható száma

Kb. 20-30 ezer

 

A program tervezett indulása

2024. július 1.

 

Gyermek elvárás nincs

A táblázat forrása: Portfolio.hu


KÜLÖNBÖZŐ JÁRÁSOKBAN, KÜLÖNBÖZŐ MÉRTÉKŰ TÁMOGATÁSBÓL RÉSZESÜLHET

Térképes illusztrációnk segíti az eligazodásban, hogy lakóhelye környékén mekkora támogatást kaphat. A támogatás mértéke ugyanis attól is függ, hogy melyik járásban fekszik a felújítandó ingatlan. 

 • Az országos átlagjövedelem 75%-ánál alacsonyabb átlagjövedelmű járások esetében a vissza nem térítendő támogatás aránya 58,33% lehet, vagyis legfeljebb 3,5 millió forint.
 • Az országos átlagjövedelem 75%-ánál magasabb, de 110%-ánál alacsonyabb átlagjövedelmű járások esetében a vissza nem térítendő támogatás aránya 50% lehet, vagyis legfeljebb 3 millió forint.
 • Az országos átlagjövedelem 110%-át meghaladó átlagjövedelmű járások esetében a vissza nem térítendő támogatás aránya 41,67% lehet, vagyis legfeljebb 2,5 millió forint.
Térkép a támogatáshoz

kormany.hu oldalán közzétett ábra foglalja össze az alapvető tudnivalókat. De lássuk is, hogy pontosan

Hogyan vehető igénybe az Otthonfelújítási támogatás?

1. Jelentkezés az MFB pontokon

A kész költségvetési tervvel a program indulását követően kereshetőek fel az MFB pontok, tehát az OTP Bank, a Gránit Bank, vagy az MBH bank 266 fiókjából egyet kell felkeresni.

2. Ezt követően le kell adni az igénylést

A kérelem anyagát sikeres elbírálás után ugyancsak az MFB pontokon lehet majd előre láthatóan benyújtani.

3. Banki folyósítás elindítása

Sikeres igénylés esetén a kölcsönző bank fogja folyósítani a teljes hitelösszeget a támogatást elnyert személyeknek, mely a beruházás költségvetésétől függően 2,5-6 millió Ft közötti összeg lehet.

4. A munkálatok megkezdése előtt energetikai tanúsítványra is szükség lesz

Egy hiteles energetikai tanúsítvány beszerzése is szükséges a sikeres pályázati igazoláshoz, ugyanis ez fogja megmutatni az ingatlan beruházást megelőző energetikai állapotát.

5. A kivitelezésnek 2-2,5 éven belül meg kell történnie

A munkálatokat a kölcsönhöz kapcsolódó rendelkezésre tartási időszakon belül kell elvégezni. Ennek időszaka 24 hónap, amely egyszeri alkalommal plusz 6 hónappal meghosszabbítható. Összesen tehát 2-2,5 év áll rendelkezésre a beruházások befejezésére.

6. Energetikai tanúsítvány beszerzése a kivitelezés után

A hiteles energetikai tanúsítvány bizonyítja a beruházással elért energetikai javulást. Ennek legalább 30%-os javulást kell mutatnia az otthonfelújítási támogatás igénybevételére.

7. Állami támogatás folyósítása

A vissza nem térítendő támogatás mértékét a járás átlagkeresete, illetve az igénylő jövedelme határozza meg és a kiutalt összeg közvetlenül a folyósított hitel tőketartozását fogja csökkenteni. Erre vonatkozóan fentebb láthat pontosabb értékeket is.

8. Hiteltörlesztés megkezdése

A beruházást követően 3 hónapos türelmi idő áll rendelkezésre, ameddig még nem kell megkezdeni a törlesztést. A 4. hónaptól indul a havi törlesztés. Mivel a hitel teljes futamideje 10 év, melynek első 2 – hosszabbítás esetén 2,5 – évében szükséges befejezni a kivitelezést, ezért az ebből fennmaradó 7,5-8 év alatt szükséges visszafizetni a kamatmentes hitelt.

A FINANSZÍROZÁSI ÖSSZEG IGÉNYLÉSÉNEK ÉS ÉLETÚTJÁNAK FOLYAMATI LÉPÉSEI

1. A kölcsönkérelem benyújtása: A kölcsönkérelemhez szükséges dokumentáció összegyűjtése és benyújtása a Közvetítőnél. Hitelprogram dokumentációja és benyújtandó dokumentumok listája a www.palyazat.gov.hu termékoldalán található.
2. A kölcsönkérelem átvétele: Eljárási Rend 5. fejezete alapján a Kölcsönigénylő az átvételt igazoló nyilatkozatot aláírásával elfogadja. Ezt követően tekinthető a kérelem benyújtottnak.
3. A kölcsönkérelem ellenőrzése: Eljárási rend 6. fejezete alapján Hiánypótlás valamint További kérdések megválaszolása válhat szükségessé. Hiánypótlás teljesítésének határideje: 15 naptári nap. További kérdések megválaszolásának határideje: 15 naptári nap
4. A kölcsönkérelem bírálata: Eljárási Rend 7. fejezete alapján a Kölcsönigénylő a Kölcsönkérelem jóváhagyásáról írásban, a kérelem benyújtásakor megadott e-mail címen keresztül, illetve elutasítás esetén postai úton értesítést kap.
5. Szerződéskötési feltételek teljesítése: Eljárási Rend 8.4. pontja alapján a Kölcsönigénylő benyújtja a szerződéskötési feltételek teljesítését alátámasztó dokumentációt. 
6. A szerződés megkötése: Eljárási Rend 8. fejezete alapján a kölcsön-és biztosítéki szerződések megkötése. 
7. Folyósítási feltételek teljesítése: Eljárási Rend 10. fejezete alapján a Végső Kedvezményezett benyújtja a folyósítási elő-és lehívási feltételek teljesítését alátámasztó dokumentációt.
8. Finanszírozási összeg folyósítása: Eljárási Rend 10.4. pontja alapján a Végső Kedvezményezett benyújtja a Lehívási Értesítőt a folyósítási értéknapot megelőző 10. munkanapon.
9. Adatszolgáltatás: Eljárási Rend 16. fejezete alapján a Végső Kedvezményezett a Kölcsönszerződés fennállása alatt, az abban meghatározott adatok rendszeres megküldésére kötelezett.
10. Kommunikációs kötelezettség: Eljárási Rend 17. fejezete alapján a Végső Kedvezményezett köteles a KTK útmutató és az Arculati Kézikönyvben meghatározott tájékoztatási és nyilvánossági kötelezettségeinek eleget tenni.
11. Eredményességmérés: Eljárási Rend 13. fejezete alapján annak vizsgálata, hogy a fizikailag és pénzügyileg megvalósult (bejegyzett) projekt a Felhívásban meghatározott eredményességi célokat elérte-e. 
11. Kölcsönszerződés megszűnése: Eljárási Rend 18. fejezete alapján amennyiben a Végső Kedvezményezett a Kölcsön összegét és járulékait a Kölcsönszerződés szerint (ideértve az előtörlesztést is) maradéktalanul visszafizette, a szerződés megszűnik vagy nem teljesítés esetén, felszólítást követően felmondásra kerül. 

 

Ki igényelheti a támogatást?

Ahhoz, hogy jogosultak lehessünk a támogatásra cselekvőképes, nagykorú magyar állampolgárnak kell lennünk, vagy Magyarországon már egy éve élő EGT állampolgárnak, aki az adott ingatlanban tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik. Ezeken kívül fontos, hogy nem lehet adótartozása a támogatott személynek és a kölcsönidő lejártáig nem szabad betöltenie a 75-ik életévét.

Mekkora az igényelhető támogatás összege?

A beruházás összköltségétől függően a támogatás teljes összege 2,5 és 6 millió Ft közötti összeg. Ez az összeg egy kamatmentes hitel és egy vissza nem térítendő állami támogatás között oszlik szét. Az igénybevétel előfeltétele az önrész is, amely egy 6 milliós támogatás esetén 1 millió Ft-ot, kisebb költségvetésnél ezzel arányosan kisebb összeget jelent.

Mitől függ, hogy mekkora vissza nem térítendő támogatás igényelhető?

Elsődleges szempont a régió fejlettsége, vagyis a járás átlagjövedelme, ahol az ingatlan található, ezen belül a legalacsonyabb jövedelemmel bírók jogosultak a legkedvezőbb, és a legmagasabb keresettel bírók a legkedvezőtlenebb arányra a hitel és a vissza nem térítendő támogatás megoszlása között. Amennyiben valaki igazolni tudja, hogy az ingatlan a beruházás után legalább 40%-os energetikai javulást képes elérni, úgy a támogatási összegen belül további 5%-ban lehet vissza nem térítendő támogatásra jogosult az igénylő a hitel kárára.

Melyik járásban, mekkora vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak az igénylők?

A járásokat három kategóriába sorolták be. Ezt feljebb részleteztük. A járások listáját itt tekintheti meg részletesen.

Hány alkalommal vehető igénybe a támogatás?

A 2024-ben induló Otthonfelújítási támogatás egyszer vehető igénybe. Azaz egy ingatlanra csak egyszer használható fel függetlenül attól, hogy az adott lakásban, házban hány személy lakik.

Milyen ingatlanokra igényelhető a támogatás?

Az ingatlannak, amelyre a támogatást felvesszük

 • 1990 december 31. előtt kellett épülnie
 • a Földhivatalban bejegyzettnek kell lennie: belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóházként, szabadon álló családi házként, sorházi családi házként, vagy ikerházként

Melyek az igénylés alap feltételei?

A támogatás kizárhatatlan feltétele, hogy a pályázati pénzből megvásárolt termékekkel és kivitelezett korszerűsítéssel az adott ingatlan legalább, azaz minimum 30% primer energetikai megtakarítást érjen el.

Melyek az igénylés további, a kivitelezéssel kapcsolatos feltételei?

 • be kell nyújtani a számlát a munkadíjról
 • be kell nyújtani a számlát az anyagdíjról
 • be kell tartani a munkálatokra vonatkozó fajlagos költségeket

Milyen felújítási munkálatokra igényelhető a támogatás?

 • épület külső szigetelése
 • épület külső nyílászáróinak cseréje
 • fűtési rendszer korszerűsítése
 • melegvíz-rendszer korszerűsítése

Milyen dokumentumokat és nyilatkozatokat kell benyújtania a támogatást igénylőnek?

 • érvényes személyi igazolvány, a korszerűsítendő/felújítandó ingatlan címére szóló lakcímkártyával
 • munkáltatói jövedelemigazolás
 • tulajdoni lap
 • igazolás az adótartozás hiányáról, azaz, hogy nincs tartozásunk az állam felé adózásunk kapcsán
 • tulajdonosi hozzájárulás, amennyiben több tulajdonos van, vagy valaki csak haszonélvezője az ingatlannak
 • energetikai tanúsítvány

A kérelmek elbírálási módja

Előre láthatóan az igényléseket beérkezési sorrendben az MFB pontok fogják feldolgozni a támogatási összeg elapadásáig.

Hogyan fogják ellenőrizni, hogy jogszerűen történik-e meg az igénybevétel?

Az energetikai javulást két energetikai tanúsítvánnyal kell majd igazolni: Egy, ami a korszerűsítés előtt és egy, amely a korszerűsítés után történt. Az elszámolni kívánt költségeket pedig a kiadásokat fedező számlák benyújtásával kell majd igazolni.

Érdeklődöm az Otthonfelújítási támogatás igénybevételéről